21 Haziran 2007 Perşembe

Yelken dersi videoları

Google video'da veya Youtube'de anahtar kelimelere "how to" "sailing lesson" yazip arattiginiz zaman bir dizi yelken egitim videosu geliyor. Ayni adamin anlaticiligi ile herbiri 2-3 dakikalik ve belli bir konusu olan (ana yelkeni acmak, koc boynuzuna halati sabitlemek v.b.) videolar. Yeni baslayanlar ve bilgisi tazelemek isteyenler icin uygun olabilir. Kucuk teknede anlatiliyor ama mantik ayni. Tabi ingilizce ama bazi terimlerin ingilizcesi bildikten sonra anlasilabilir. Ne olabilir bunlar?

- Starboard: Sancak
- Port: Iskele
- Mainsail: Ana yelken
- Jib: Cenoa (veya flok da olabilir sanirim)
- Tacking: Tremola
- Gybing: Kavanca
- Tiller: Yeke
- To Steer: Dümen tutmak, yönetmek
- Knot: Dügüm

Yeri gelmisken
http://www.catamaranvega.com/vega/
adresi altinda sailing school var. Yine ingilizce dersler var. Peki bunlarin Turkceleri yok mu diyeceksiniz. Duzenli bir ders buldugumu hatirlamiyorum ama incelebilecek sayfa olarak onereceklerim:
http://www.yelkenokulu.com/
http://www.denizce.com/
http://www.yelken.gen.tr/
http://www.adf.org.tr/

ruzgarla kalin..

17 Haziran 2007 Pazar

Vakit düşündüğünden daha geç


Çin'de asırlık bir duvarın üzerinde
Bağdaş kurmuş bir Buda'nın göz kırptığı yerde
Derince kazınmış bir mesaj var
"Vakit düşündüğünden daha geç"

Yaşam saati kurulmş bir kere ve
Hiçbir insanoğlunun gücü yok
Ellerin ne zaman duracağını söylemeye
Geç mi yoksa erken vakitte mi?

Şu an bütün zaman senin
Geçmiş altın bir bağ
Denizlere şimdi açıl kardeşim
"Vakit düşündüğünden daha geç"

ANON

15 Haziran 2007 Cuma

Yelken kitapları

Biraz da kitaplardan bahsedelim. Hem bu işe yeni merak salanları cezbedecek hem de halihazırda 'yelkenciyim', 'kaptanım' diyenleri heyecanlandiracak pek çok kitap var. Eskiye nazaran hem kitap sayisi hem de ulaşılabilirlikleri çok arttı. 5-6 sene once hangi kitaplari okuyabilirim diye bir arama yaptigimda (teknik kaynak olarak degil de insanlarin yasamlarindaki denizcilik maceraları olarak) bulabildigim Turkce kaynaklar 7-8 tane olmustu. Bazi yerlerde gecen ve tavsiye edilen yabanci kitaplar ise biriki tanesi haric Turkiye'de yoktu. Dolayisiyla secim yapmak pek zor degildi. Simdi pek cok kitap var, cogunun yazarinin kim oldugundan ve ne tur maceralarini nasil bir uslupla anlattiklarindan haberim yok.

Ben asagida sizleri kendi okuduklarimdan haberdar edeyim. Siz yine kendi internet taramanizi yapin. Dilediklerinizi okuyun. Ama illaki biseyler okuyun.

Önce duayenimizden baslayalim. Sadun Boro.

* Pupa Yelken, Kısmet'in Dünya Seyahati: 1960'li yillarda esi Oda Boro ile beraber Kismet adli tekneleriyle ciktiklari dunya seyahatinin oykusu. Ugradiklari ulkeler, baslarindan gecenler.

* Bir Hayalin Peşinde: Yarım Asır Evvel Bir Atlantik Seferi: Yukaridaki dunya seyahatinden once, henuz gencken giristigi bir macera. Bir Ingiliz ile beraber Ingiltere'den yola cikislari ve Atlantik'i gecisleri.

* Kısmet'in Dümen Suyunda: Esi ile birlikte 1989-2002 yılları arasında Kısmet ile yaptıkları seyirleri anlatiyor.

* Vira Demir: Bir rehber kitap, yani kiyilardaki konaklama yerleri ve diger ozellikler ile ilgili bilgiler veriliyor. Hangi kiyilar? Antalya'dan Istanbul'a Turkiye kiyilari. Daha cok teknesi olanlar veya seyahat planini kendi yapan kaptanlar icin.

* Atasoylar'in dunya seyahati: Uzaklar adli tekneleriyle dunyayi dolasan (yanilmiyorsam 80'li yillarin sonu veya 90'larin basinda) ve yolda cocuk yapan ciftin kendi agizlarindan hikayesi. Gercekten insanda heyecan uyandiran ve bir gun ben de yapmaliyim bunu dedirten cinsten.

* Sarıldım Minik Teknemin Halatına - Çetin Kent: Cetin Kent'in ufak bir tekne ile denizcilik hayatina girisi. Cok eglenceli ve samimi bir anlatimi var. Derin izler birakmasa da okumasi pek keyifliydi.

* Böyledir Denizler Ülkesinde Yaşamak - Haldun Sevel: Nami diger Ruzgar Baba'nin degisik zamanlarda yayin organlarindan yazdigi yazilarin biraraya gelmesinden olusan bir kitap. Edebi yonu kuvvetli ve bazi yerlerinin sizi aglatacagini garanti edebilirim.

* Tek Başıma - Tania Aebi: 18 yasinda dünya turu yapan bir kizin oykusu, hem de yola ciktiginda pek denizcilik bilgisi de yok. Yolda ogrenen cinsten:) Oldukca etkilenmistim.

* Imkansız Bir Sefer: Gatsby ve Talihliler ile Atlantik Aşırı - Wilfried Erdmann: Tek basina dunya turu hikayeleri kadar etkileyici olmasa da ilginc bir hikaye. Tecruberli bir kaptan ve cekilisle Atlantik seyahati kazanan 8 kisinin oykusu. Birbirini tanimayan bu 8 kisi dogal olarak degisik tekne tecrubesine, degisik onceliklere ve degisik ruh hallerine sahip.




* Okyanusta Bir Türk Kızı: Blue Belle/Mavi Güzel - Hülya Leigh: Sevdigi adam ile beraber denizcilige ve denizde hayata baslayan bir Turk kadininin maceralari. Hatun kisilerin bakis acisi bazi noktalarda erkeklerden cok farkli. Bu baglamda kendi cinsiyetlerinden birinin yazdiklarini okuyarak tekne yasamiyla ilgili soru isaretlerine daha saglikli cevaplar edinebilirler.

* Hitch Hikers Guide to the Oceans - Alison Muir Bennett: Dunyayi tekneyle dolasmanin bir yolu da tekne-stop'culuk. Marina'lardan veya diger kaynaklardan kendilerine tayfa arayan tekneleri bulup irtibata gecip, surede, rotada ve fiyatta anlasip dunyayi dolasabilirsiniz. Kitapta boyle bir secenekte dikkat edilmesi gereken hususlar var.

* Sailing Alone Around The World: Capt. Joshua Slocum 1900'lerin başında Spray adli teknesiyle yaptigi yolculuğu anlatıyor. Kitap bende var ama acikcasi okuyamadim, ingilizcesi biraz agir geldi. Uygun bir zamanda tekrar denemek uzere rafa kaldirdim:)

Peki bunlar nerden alinacak?

Populer olan kitaplar zaten tum kitapcilarda ve ideefixe benzeri internet sitelerinde var. Daha nadir kitaplar icin ise:

Denizler Kitabevi. Yeri de Istiklal Caddesindedir. Bir Istanbul'a gidisle ugranip alisveris yapilabilir. Hem kendi yayinlari var hem de denizcilik ile ilgili diger kitaplar satiliyor.
Web sitesinden de satis var anladigim kadariyla
http://www.denizlerkitabevi.com/

Kitaplimani. Yer olarak Buklum Sok. No:22/16 Ankara verilmis ama gidince orada mevcut mu kitaplar emin degilim. Esas yol internet alisverisi gibi geldi bana.
http://www.kitaplimani.com/