Mevki: Port Göcek N 36° 44.80’ E 28° 56.52’
Mürettebat: Serkan Altıntaş, Seha Tirkeş, Alper Ünver
Tekne: Aloa 27 (Karya 10) Budget Sailing Türkiye
Hava durumu ve Rüyet: 1-2 Bofor günbatısı yönünden hakim rüzgar. Çok çok iyi rüyet.
Şeker Bayramı’ndan (aşağıda) yüreklerde kalan deniz tutkusu ile 2005 Aralık ayında bizim için yeni bir yelkenin (asimetrik balon/Blister-Gennaker) kullanımını öğrenmek üzere 3 kafadar (haftasonu kaçakları) düştük yine Fethiye yollarına. Sakin bir kış sabahı Göcek yeni uyanırken çantalarımız sırtta (Serkan’ınki hariç!) sokaklarından geçip Port’a vardık.
Tekneye yerleşim bu defa kısa sürdü, çok fazla bir alışveriş yapılmadı. Normalden farklı olarak tekne brifingi olmadı yerine asimetrik balon kullanımının Budget Sailing ofisinde Hasan (Şimşek) Kaptan’ın açıklamaları eşliğinde teorik etüdü yapıldı.
Öğle saatlerine balon yelkeni tekneye alarak Hasan Kaptan ile birlikte palamar çözdük. Bütün bir haftasonu hava yüksek boforlarda kullanılması tehlikeli olan balon yelken çalışması için son derece müsaitti. O gün tüm öğleden sonra Hasan Kaptan bize bu işin inceliklerini gösterdi. Diyebilirim ki balon açıldığı anda denizin orta yerinde hava birden değişiyor, insan gözünü o içi rüzgar dolu, rengarenk, devden alamıyor bir türlü. Göcek kıyılarının o muhteşem renklerine bu sefer kendi rengimizi katarak dolaşmak anlatılması güç bir coşku ile dolduruyor insanın içini.
Ertesi gün, bir önceki gün Kaptan’dan yeni öğrendiklerimizi uygulama heyecanı ile mayna ettik 27 feet (8.2m) lik Aloamizi porttan. Önce Yassıcalar ve Göcek Adası arasından orsa seyrinde güneye doğru 2 saat kadar yükseldik. Tersane ve Domuz adalarını geçip Kapıdağı Yarımada’sını bordaladığımızda (takribi N36° 37.0’ E28° 55.2’) saat 15:30 sularıydı. Yaptığımız hesaba göre körfezden gelen hafif günbatısı asimetrik balonumuzu apaz/genişapaz kontradan dolduracak ve bizi gerisin geriye Göcek Adası’na doğru uçuracaktı. Balon ellendikten* sonra iskota ve mandarlarının bağlantıları yapılıp hisa edildiğinde yeniden renk çümbüşü içinde kaybolduk. Dev balonun dolmasıyla harika bir Likya manzarası eşliğinde pupa seyrinin dalgaları bordalarda karşılamayan sükunetli mizacı birleşince hepimizin içi tarifsiz bir huzurla doldu. Bu şekilde dalgalar üzerinde iyice kalan havaya rağmen balon bizi ağır ağır planladiğimiz yere kadar götürdü.
O akşam tekneyi Kaptan’a teslim ederken orada haftalarca kalıp balon seyri yapmayı istiyorduk. Yelkencilikte daha emekleme safhasında olduğumuz bir dönemde Hasan Kaptan bizi yukarıda anlatıldığı gibi misafir etmiş, asimetrik balon kullanımını öğretmiş ve uygulatmış; biz de bu sayede “Karya 10” ile Akdeniz mavisinin güzelliklerini bir kere daha kardeşçe yaşayıp bilgimize yenilerini ekleyerek eskilerinin de üzerinden geçmiş olduk. Teşekkür ederiz Hasan Kaptan!
*elleme: İki kişi tarafından balon yelkenin iki iskota ucundan başlanarak mandar ucunda buluşana kadar eş zamanlı olarak derlenmesi aracılığı ile hissa edilmeye neta hale getirilmesi. Kontrol amaçlı olan bu işlemin her hissadan önce yapılması şarttır.
Cok guzel yazi. Ozellikle "içi rüzgar dolu, rengarenk dev" benzetmesi harika olmus. Yeni postlarini ailecek bekliyoruz...
YanıtlaSilOlm acayip canim cekti, guzel de tasvir etmissin, bak simdi efkar basti. Pazartesi sabahi iste okunmamasi gereken satirlar bunlar, okunmamasi gereken. Ya da ofis durulmamasi gereken bi yer.
YanıtlaSilBu balon hala duruyordur de mi? Bi sonraki seyir Aloa mi olsa acaba. Ben ozledim valla 40 feet alti teknelerle seyir yapmayi :))
Benim gibi yazma özürlü bir adam bile konu deniz olunca iki üç kelimeyi yanyana getirebiliyor... Balon cok zevkli (renkli) bir olay zaten bir bir kere daha balonla çıkma fırsatı yakaladık, tadı hep damakta kalıyo namussuzun... Esasen son 6-7 bofor luk seyrin üzerine bir de boyle bir performans seyri yapmalı, cila olarak...
YanıtlaSilMustafam senin de yazılarını bekliyorum... ara ver HL2 ye de donat bakalim soyle ışıklısından bir seyir... seyahat-i tahtelbahir yada Bedr-i Rahmi!
YanıtlaSilYalin'im sen de... bende Comet resimleri var mesela!
YanıtlaSil